www.RoseFrederiksen.dk

Svendborg Sund Camping

Som vi har gjort de sidste mange år, så har vi også i 2022 haft en forårsplads på Svendborg Sund Camping på Tåsinge. Det er en plads, som vi holder rigtig meget af.

I år startede vi med at sætte op i kraftigt blæsevejr, fik lavet en revne i det store fortelt. En revne, som heldigvis sagtens kunne laves hos Isabella i Vejle, men det tager jo lige lidt tid selvom de var rigtig hurtige, så de første to uger havde vi vores lille Magnum oppe. Og det var egentlig fint nok, selvom vores store bord fyldte lidt rigeligt i det :)


Vi bruger meget at gå ture og på Tåsinge har vi et par favoritter eller 3. Den ene går gennem skoven til Troense. Og vi skal helst gå turen flere gange i løbet af sæsonen. Turen er ca. 6 km rundt og virkelig hyggelig og afstressende.


Troense by er super hyggelig med alle bindingsværkshusene...


En anden yndlingstur er ud på Skansen - den er ganske kort på måske 1,5 km ialt. Derfor tager vi den også næsten hver dag, hvis vi ikke skal andet. Udsigten fra Skansen er fantastisk ud over sundet med Svenborgsundbroen og ikke mindst over mod Svendborg.


Den sidste tur går ud under Svendborgsundbroen. Her går man i modsætning til de to andre ture meget på vej og gennem byen Vindeby. Kun helt ude ved broen er der lidt skov. Men det er vældig fascinerende at gå ind under sådan en høj bro.


Havnen i Vindeby er altid godt besøgt af lystbåde - her er også ishus. Det er der f.eks. ikke i Troense, så det er her vi går hen, hvis vi er sultne efter en isvaffel...

Og fætteren herunder til højre - ja han boede på vores campingvogn og er en agurkeedderkop. Smuk - det er han!



Forsorgsmuseet Svendborg

For rigtig mange år siden arbejdede Helle på Forsorgsmuseet i Svendborg. Gennem flere år har vi haft kig på et besøg på museet - dels for at se, hvordan det havde udviklet sig siden Helle arbejdede der og dels for at finde den cache, som er gemt et sted på museet! I år blev det endelig!

Det første, Helle lagde mærke til, var at man havde flyttet billetsalget ind i det gamle kapel inde i Mændenes gård. Så man har allerede fået de første kig på tingene inden man har købt billet! Museet har til huse i Svendborgs Gamle Fattiggård opført i 1872. Fattiggården var i brug helt hen til 1974, hvor museet overtog bygningerne fra kommunen. Siden der kom en ny sociallov i 1961 var Fattiggården - eller Viebæltegård Forsorgshjem, som blev navnet i 1961 - under kritik for ikke at være tidssvarende og ikke at have nok uddannet personale, men det tog altså 13 år før den lukkede.


Mændenes gård hører til de uværdiges afdeling. Man kunne blive indlagt på Fattiggården på to måder: som værdig eller som uværdig.

De værdige boede i Forsørgelsesafdelingen og var typiske enlige og ældre mennesker uden familie eller ægtefælle til at forsørge sig. Det kunne også være mennesker, der ikke kunne forsørge sig selv pga fysiske eller psykiske handicaps.

De uværdige boede i Arbejdsafdelingen og blev beskrevet som 'dovne og forfaldne subjekter', som man mente skulle få sig et arbejde. De var unge og ellers arbejdsduelige, men uden et arbejde. Her i Fattiggården blev man i gården sat til at slå skærver til landevejene og jernbanesporene eller til at hugge brænde.

Inde var der to værksteder i mændenes afdeling: Klistersalen og Måtteværkstedet. Klistersalen bruges i dag til skiftende udstillinger, men her sad mændene og limede f.eks. papirsposer og baltegn eller sorterede ispinde og lægespatler. I Måtteværkstedet vævede de måtter af kokusgarn eller sisal. Måtterne kunne væves i størrelse og farver, så de passede til entreen eller gulvet i bilen og de blev købt af privat, af vognmænd, af handelsmænd og af kommunen. I 1903 blev der lavet 7920 måtter, i 1935 nåede man 7885 måtter og i 1971, kort før stedet lukkede, lavede man 5774 måtter. I dag væver frivillige stadig måtter på vævene og de kan købes i museets butik.


I gangarealet og i de gamle arbejds- og spisestuer i stueetagen er der dels udstillet forskellige forbudte objekter fra Fattiggårdens tid, men også udstillingen Fattigdom på tværs, hvor man sætter fokus på fattigdommen før og nu. Og der er måske ikke så stor forskel.


På førstesalen i Arbejdsafdelingen kan man se Opsynsmandens lejlighed. Opsynsmanden var en vigtig og magtfuld person i den daglige drift. Han skulle holde øje med at fattiglemmerne overholdt reglerne og udførte deres arbejdsopgaver. Derudover afhørte han de nyankomne og besluttede sammen med inspektøren om de var værdige eller uværdige.

Opsynsmanden havde bopælspligt på Fattiggården, men fik til gengæld kost og logi. Da opsynsmanden Ove bliv gift i 1950'erne en gang, fik familien lov at flytte ind i lejligheden, men havde egen indgang, så de ikke blev opfattet som en del af klientellet.

I den modsatte ende af 1. salen i Arbejdsafdelingen findes udstillingen 35+1 fællesskaber. De strikkede klude er resultatet af et projekt som Landsforeningen for Væresteder i Danmark har haft kørende for at mindske ensomheden blandt brugerne af værestederne rundt om i Danmark. I projektet mødtes man en gang om ugen for at strikke - som man nu var i stand til. De 4 farve-variationer symboliserede forskellige ting og blev brugt som udgangspunkt for samtaler med brugerne. De røde symboliserede blandt andet kaos, død og uoverskuelighed, de grå/blå hjem, betænksomhed og passitivitet, de gule er glæde, energi og håb og de grønne oplevelser i naturen men også vækst og liv, forfald og sygdom.


Vi krydsede tilbage gennem Mændenes gård og Fællesgården til Forsørgelsesafdelingen for de værdige. Her kan man se, at denne gruppe beboere havde væsentligt bedre forhold med 2-personers sovesale og en pæn opholdsstue.
Der var stadig en række regler - f.eks. måtte kun personalet lægge med brændsel ind i kakkelovnen og tænde og slukke lyset.


Fattiggården rummede også et par celler - kaldet Fuldebrummen. Hvis Fattiglemmerne forlod stedet uden tilladelse eller man blev taget i at have smuglet spiritus ind på Fattiggården, så måtte man en tur i Fuldebrummen.
Rummet til højre er den gamle Pipcelle. Her anbragte man beboerne, hvis de fik et pskisk nedbrud. Væggene beklædt med træ dæmpede deres skrig og de kunne ikke på samme måde komme til skade, hvis de slog ind i væggene. Pipcellen blev dog ret hurtigt omdannet til Linneddepot. Blandt beboerne var der mange med psykiske lidelser og nogle blev, da Middelfarts Sindsyge Anstalt åbnede i 1888, overført hertil men mange kom aldrig i behandling for deres lidelser.


Forsørgelsesafdelingen rummer også et gammel viktualierum og et vaskehus. Vasketøjet blev i øvrigt hængt til tørre i kvindernes gård.


1. salen i Forsørgelseafdelingen rummer i dag en udstilling om børnehjem og tiden efter børnehjem. Udstillingen vil snart blive udskiftet eller nyopsat, men rummer historien om de mange børn og unge der i det 20. århundrede har været anbragt uden for hjemmet.

På det gamle pestloft i Forsørgelsesafdelingen er i øjeblikket en udstilling om en børneflok på 7 født i 1863-1878. Man følger deres opvækst gennem barndom, ungdom,voksenliv og for nogle af dem også alderdommen. Det er en stærk udstilling, men desværre meget mørk og derfor er der ingen billeder derfra.

Da Helle var ansat, var der bl.a. også lokalarkælogiske udstillinger i bygningerne og det var helt rart at se, at man nu fokuserer på bygningernes oprindelige anvendelse. Et område, der altid vil være et museum værdigt og vi kan kun anbefale et besøg på museet.