www.RoseFrederiksen.dk

Esbjerg Camping

På en utrolig tåget dag i marts valgte vi at køre mod Esbjerg. Sønnike havde inviteret til fødselsdag en lørdag og da Fruen havde en række fridage netop her, så så vi begge straks muligheden for at komme af sted på årets første tur.

Selvom det var så tåget. at vi knapt nok opdagede at vi krydsede Lillebælt, så klarede det faktisk op jo tættere vi kom på Esbjerg og dagene derefter bød på skønt, køligt, klart martsvejr.

Esbjerg Camping ligger i den nordlige del af Esbjerg - tæt på Hjerting. På vej derover ringede vi for at forhøre os om, hvordan vi skulle forholde os, når vi ankom. Det gør vi altid uden for sæsonen for ofte er receptionen kun åben en times tid hver formiddag.
Og det passede også her. Til gengæld havde de gjort nogle poser klar med infomateriale, bomkort og et kort, hvor der var markeret hvor vi måtte lægge os. Vi parkerede vogntoget og gik ind for at finde en plads, som lå i læ men også i sol...


Pladsen er delt op i mindre lommer med pladser i begge sider. Da vi var der, var der sat afspærring op ind til alle lommerne. Dette skyldtes, at græsset bar meget blødt og naturligvis respekterede vi deres ønske om, at vi parkerede på stamvejene, for vi kunne jo selv se, hvor opkørt vores naboplads var. Men vi måtte naturligvis gerne lige flytte afspærringen, når vi skulle køre vognen ind og igen når den skulle ud.

Når vi ankommer uden for sæsonen, så forsøger vi at lægge os, så vi træder ud på græs. Det betyder, at vi tit holder langt væk fra baghækken eller på anden vis lidt mærkeligt. Men det gør bare uendeligt meget i forhold til, hvor meget jord og grus, der bliver slæbt ind.


På pladsen findes der flere servicebygniger. Vi lå tættest på den største. Toiletbygningen var rigtig fin - kun familierummene var låst op, hvilket var fint, da der ikke var ret mange andre end os på pladsen :D

Der var stort køkken i den ene ende af bygningen. Vandet til opvask var imponerende varmt - noget vi elsker, når vi skal vaske op i hånden. Lige uden for køkkenet var dette grill- og udekøkken-område. Vi er sikre på, at det er superlækkert på en varm sommerdag.

På pladsen ligger der en række flotte - nyere - hytter. Og der må være godt gang i udlejningen, for de var ved at bygge flere.


Pladsen har flere legepladser: en inde midt på pladsen med masser af aktiviteter og en ved indgangen til pladsen med endnu flere og vildere aktiviteter.
Pladsen har også egen pool - selvom der kun er 400 meter til vandet, så er vi sikre på, at den bliver godt brugt senere på sæsonen.


Kaniner er der også - og i følge kortet skulle der være geder, men den fold var helt tom og huset var fyldt op med cykler...

På legepladsen ved indgangen er der bl.a. nedgravede trampoliner, skater-bane og flotte bålsteder. Og pladsens tog holder også her.

Pladsens nabo er et skovområde, hvor der er anlagt MTB-baner og en hundeskov. Vores søn og svigerdatter kommer ofte her for at lufte deres hund og vi lavede en aftale med sønnen og hunden og fulgte med rundt.

Blandt andet findes der en ret høj høj kaldet kælkebakken i området. Bakken er skabt i 1970'erne af overskudsjord fra tidens store byggerier. Hvis vi ikke husker helt forkert, er der 126 trappetrin op... men når man så kommer helt derop, så er der en fantastisk udsigt ud over byen og ådalen. Området er helt perfekt til en gåtur - så først blev Aston (hunden ;) ) luftet i hundeskoven i fuld firspring i mudderpøle og op og ned på forhindringer og derefter gik vi en tur ud gennem ådalen og nød det fantastiske martsvejr.

Vi havde taget vores geocaching-gps med og på kortet kunne vi se, at der ikke var ret langt ned til vandet, så vi fortsatte hele vejen derned. Vores søn kendte ikke den sidste del, så igen hjalp gps'en os på vej.

Nede på stranden kunne vi selv konstatere en af grundene til, at pladsen har en pool. For der er godt nok fladt... meget langt ud. Aston var blevet noget beskidt og han skulle egentlig have badet, men det var der jo slet ikke vand til. Heldigvis fandt han selv åens udløb og så badede han der ;)



Gravlunden og de hvide mænd


Et af de steder, som vi gerne ville besøge i Esbjerg, var Fourfeldt Gravlund. Vi valgte at parkere ved Fiskeri- og søfartsmuseet (som desværre var lukket grunden corona) og så gennem en kort stykke skov ud til gravlunden. Det er muligt at køre helt ind på området, men vi valgte altså gåturen, som gik forbi Brillasøerne. Brillesøerne er opstemmede søer og området er helt fantastisk smukt og ligger i det yderste af det, der kaldes Fovrfeldkilen. Fovrfeldkilen er et ca 5 km langt gørnt bælte, der løber gennem Esbjerg. Det følger Fovrfeld bæk, der slynger sig gennem latliggende og våde enge og er afgjort et område, som kommende ture til Esbjerg skal være med til at udforske.


Selve gravlunden er er Skandinaviens største krigsgravfelt, hvor 1150 allierede flyvere og tyske soldater og 151 tyske flygtninge ligger begravet. Her findes også et kapel og uden for stødte vi på denne fine skulptur: stående kvinde af August Asly Keil.

Inde i et lille rum i kapellet findes en lille udstilling om Gravlunden før, under og efter besættelsen. Bl.a. ses et par af de originale trækors udstillet lige som her er megen fin information at finde i form af flere store plancher.
Gravlunden blev etableret i 1939 - altså før Danmark blev besat. Da de tyske tropper rykkede ind, overtog tyskerne kirkegården og begravede dels der egne faldne soldater, men også de allierede soldater, der døde under krigen.

Kirkegården er opdelt i flere afsnit - hver for deres gruppe af begravede. Ialt ligger over 1500 med relation til krigen enten begravet eller nævnt på Fællesmonumentet.
Her i gravlunden ligger også ca 150 tyske og østrigske flygninge, der i 1945 var på flugt fra Østfronten og de sovjettiske armeer, begravet. Det var primært gamle mænd, kvinder i alle aldre og børn. I slutningen af 1945 var der ca. 200.000 flygtninge i DK - næsten 18.000 af dem (hvor over halvdelen af dem var børn) omkom i Danmark.

Det store fællesmonument midt på området er rejst i 1985. På hver side af billedet i midten, ses 109 navne hugget ind i store granitblokke. Fællesmonumentet er rejst som mindesmærke for de faldne esbjergensiske modstandsfolk, fisker, krigssejlere og ofre for besættelsesmagtens terrordrab. Mange af disse omkom til havs og har derfor ikke en egen grav.
Relieffet i midten viser en af disciplene, der følger de døde ind i himmeriget. Det er skabt af kunstneren Henry Starcke allerede i 1952 og stod i de første mange år i byparken.

I et andet afsnit ligger alle de allieredes faldne: det er soldater - især nedskudte flyvere - fra England og de øvrige Commonwalthlande, men også polske agenter og franske, amerikanske og russiske soldater er begravet her. Disse grave var oprindeligt markeret med et trækors, men blev allerede i 1949 udskiftet med de hvide granitsten. Danmark havde tilbudt at opsætte røde granitkors, men det takkede England nej til - for alle engelske krigsgravpladser fra 2. verdenskrig rundt om i Verden, skulle markeres med de samme hvide granitsten.

Hvis man kigger godt efter på billedet her til højre, kan man se nogle grå granitkors bagerst. Det er nogle af de tyske soldater, der faldt under krigen. Oprindeligt var de tyske og de allieredes gravpladser adskilt af en hæk, men i 1981 blev denne gravet op, som tegn på forsoning og tilgivelse.
De tyske gravsten har alle i dag et gråt kors opsat i 1969. Oprindeligt havde de også et trækors og i årene lige efter krigen forfaldt de voldsomt, da ingen lokale ønskede at vedligeholde de tyske grave. I 1949 kom alle krigskirkegårdene i Danmark dog på finansloven, så også de tyske grave blev vedligeholdt.


Tæt på Gravlunden står de 4 hvide mænd. Eller Mennesket ved Havet, som skulpturen hedder.
De er med deres 9 meter højde ikke sådan lige at overse.

De blev lavet af maler og grafiker Svend Wiig Hansen i anledning af Esbjerg Kommunes 100 års jubilæum som selvstændig kommune i 1994 - dog først opsat i 1995. De er lavet i hvid beton og man kan godt føle sig lille, når man står ved siden af dem.



Hjerting


Byen Hjerting, som er en del af Esbjerg, ligger ganske tæt på campingpladsen. Vi har før besøgt kirken og ville gerne tilbage igen, da den er noget så flot.

Men først lagde vi vejen forbi skulpturen Hjertingfiskeren, som blev opsat her ved siden af Hjerting Kanelaug i 2016. Skulpturen er udført af Thomas Kjær Andersen og skal huske eftertiden på, at lige her hev fiskerne gennem mange genrationer deres fisk i land og skabte derved skipper- og fiskerbyen Hjerting. Længe før der overhovedet var tænkt på Esbjerg Havn.
Hjerting Kanelaug har i øvrigt ikke noget med jul at gøre - en kane er oprindeligt navnet på en flad, lavbundet pram, som tømrersvendene på Fanø lavede til brug i det nordlige Vadehav. Hjerting udgaven blev under fiskeriets storhedstid især brugt som landgangsbåde for de store kølbåde, der lå på Hjerting Red, men kunne også anvendes til sejlads i f.eks. Ho Bugt.

Hjerting Kirke er jo en nyere en af slagsen og som sagt har vi været her før - for rigtig mange år siden. Nu kom vi tilbage og skulle lige gense den. Kirken blev indviet i 1992 og fejrer således sin 30 års fødselsdag til næste år. Det er ikke mange år for en kirke!
Bag kirkens design står arkitekten Alan Havsteen-Mikkelsen. Hjerting havde inden da ikke haft en egentlig kirkebygning, men 'blot' en vandrekirke - en træbygning, der lå der, hvor cykelstien passerer kirkegårdens østre ende. Vandrekirken havde tidligere været brugt som midlertidig kirke i Gjesing og er i dag spejderhytte på Assenbækmølle spejdercenter... Inden da, havde man delt en anden bygning med den lokale metodistmenighed.
Rummet er opdelt i 3 'områder' med hver deres hvælving. Arkitekten kaldte dem for henholdsvis Lysets hvælv (på grund af Nordlyset - her sidder menigheden), Musikkens hvælv (hvor orgel og kirkekor er) og Forkyndelsens hvælv (med alter, prædikestol og døbefont).
Ikke kun kirkens form er anderledes - altervæggen består af en samling figurer med bibelske motiver udført af Robert Jacobsen. Figurne er spredt ud over hele væggen og lavet af skrot fra Esbjerg Havn med pålagt guld nogle steder.

Midt på væggen hænger Jesus, men også Adam og Eva (yderst til venstre), fiskere, Kain og Abel og solen har fået sin plads på væggen.

De fine lysestager på alteret er i øvrigt også skabt af Robert Jacobsen og skal med deres runde form minde om de miner, der lurede i Vesterhavet efter krigen.


Også i våbenhuset har Robert Jacobsen været på spil og har malet 3 fine glasmalerier over temaet påske: død og opstandelse. I ævrigt døde Robet Jacobsen blot ca. 6 måneder efter kirken var indvoet - 80 år gammel.



Myrthuegården

Et geocaching-projekt trak os ud i den nordlige ende af Marbæk Plantage. Her fandt vi Esbjerg Kommunes Myrthuegård, der dels er naturbørnehave, formidlingstilbud til børn og voksne, værksteder og har diverse friluftsfaciliteter. Egentlig ville vi rigtig gerne have set den offentlige udstilling kaldet Å, Hav og Mennesker mødes, men den var lukket grundet corona. Til gengæld var der mulighed for at kigge på fugle, besøge Feltstationen inde midt i en lille skov eller kigge på stedets helt egen køkkenhave.

Feltstationen er udviklet for de mindre børn og består af 6 små hytter med hvert sit tema - f.eks. Fugle og dyr, Træer, kogler og insekter, Vadehavet, sten og skaller og Vejr og vejrfænomener.

I alle husene er ting at kigge på og sammenligne med. Der er f.eks. også en vægt, så man kan veje sine fundne sten og et termometer, så man kan måle temperaturen. Et helt fantastisk sted set med vores øjne.


Vi fortsatte ud mod Ho Bugt og til den lille knold med den store udsigt ud over bugten.
Herunder kan man se resterne af en grusgrav - vokset til, men stadig med ret lige linjer...

På kanten af den høje klint kunne vi gå og nyde den fantastiske udsigt i et helt fantastisk - men ret blæsende og koldt - vejr. Da vi kom frem til den lille åbning ned mod vandet, fandt vi dog et lille sted under grantræerne med sol og læ og valgte at slå os ned og bare nyde solen og udsigten.

Vejen tilbage til bilen lod vi gå gennem plantagen: en stor flot skov med fine skovveje.

På vejen mødte vi lige disse nysgerrige skotske højlandskreaturer... Smukke og møg beskidte :D

Skallingen

Vi har mange gange talt om, at NU skulle vi også helt ud på spidsen af Skallingen. Og heldigvis var der lige kommet et geocaching-eventyr, der kunne trække os derud.
Skallingen har en yderst spændende historie – trods det at den er en ca. 8 km lang, så er den ikke mere end ca. 350 år gammel! Indtil da, var området stadig bølgende hav.
Men i 1634 blev området ramt af en af de værste stormfloder, som Danmark har været ramt af nogensinde, og i den forbindelse ændrede strømforholdene sig meget. Skallingen begyndte at bygge sig – langt ind i 1800-tallet var der blot tale om en sandbanke uden vegetation, men da man i begyndelsen af 1900-tallet sikrede området med diger og høfder, mindskede man samtidig havets overskylninger og vegetationen fik derefter ro til at gro til.

Staten købte Skallingen i 1979 og den får i dag lov at passe sig selv. Det – og at man f.eks. har gravet Grådyb sejlrende til Esbjerg dybere, har betydet at der de sidste år er sket en nedbrydning af Skalling Ende, som er blevet 1400 meter kortere. Havet tager stadig ca. 3 meter af klitterne hvert år, men når havet tager et sted, så vokser landet ofte et andet sted. På Skallingen bygger marsken sig op på østsiden af Skallingen og hvis denne udvikling fortsætter, vil Skallingen langsomt flytte sig mod nordøst i retning af den gamle kystlinje fra 1634 og den gamle redningsstation og en del af de 19 privatejede sommerhuse vil forsvinde i havet i løbet af 50 år. MEN hvis der kommer en ny kraftig stormflod, så kan alting igen blive ændret og måske starte en ny opbygning af Skallingen….


Man kan køre ca. halvvejs ud på Skallingen - men hvis man vil helt ud på spidsen er der kun en måde: gåbenene... og det bliver hurtigt en tur på ca. 8 km fra Den Gamle Redningsstation, hvor man kan parkere og tilbage igen.
Det er en utrolig smuk gåtur og kan kun anbefales. Vi fulgte vejen ned midt af Skallingen begge veje, da vi så gik godt i læ det meste af vejen. En dag med mindre vind, ville det være helt oplagt at følge stranden den ene vej og vejen den anden.
Den gamle Redningsstation er i dag i øvrigt madpakkehus og har en samling fine plancher om Vadehavet, Skallingen og især fuglene.

Vejen gennem Skallingen blev etableret i 1943 af tyskerne, der byggede lyskastere i området. Resterne af dem ses stadig rundt omkring som store betonklodser. Tyskerne udlagde også ca. 72.000 miner alene på Skallingen under krigen. Først i 2012 havde man gennemgravet hele den yderste del af Skallingen og kunne erklære den for mine-fri. Derfor er det i dag muligt at gå helt ud på spidsen af Skallingen - noget som ellers ikke havde været muligt pga faren for at udløse en mine. Man skal dog være OBS på, at hunde ikke må medtages på det yderste stykke af Skallingen - end ikke i snor.


Helt ude for enden af Skallingen - i det område, der kaldes Sibirien. Her har vi aldrig været før, men her er masser af fin badestrand - hvis blot vind og vand var lidt varmere ;)

Attraktioner og kilder:
GravlundenPlancher på stedet
Gravlundenwww.sydvestjyskemuseer.dk
Mennesket ved Havetwww.visitdenmark.dk
Hjerting Kanelaugwww.hjerting-kane.dk
Hjerting Kirkewww.hjertingkirke.dk
Myrthuegårdwww.myrthue.esbjergkommune.dk
Skallingenwww.naturstyrelsen.dk