www.RoseFrederiksen.dk

Bornholm

I det tidlige forår, besluttede vi os for at tage på efterårsferie til Bornholm. Det er nogle år siden, vi sidst har været på øen, så den kunne godt trænge til et gensyn. Vi inviterede Helles mor med - og hun sagde straks ja!
Under planlægningen var der kommet billige færgebilletter til øen - og inden vi kom af sted, fik vi en mail om, at de billige kunne byttes til billetter til 19 kr. pr. vej inkl passagere og campingvogn. Og så gør det jo ikke noget, at der også er to broer, der skal krydses. Vi havde i forvejen Brobizz til Storebæltsbroen og valgte at lave et Bropas, som gav os en god rabat på broen.

Vi valgte at tage over Ystad - simpelthen fordi vi kan spare rigtig meget tid ved at tage den vej. Vi kørte fra Odense kl 8.00 og holdt på campingpladsen først på eftermiddagen. Når man vælge Ystad-Rønne skal man dog lige være klar over en ting: færgen har ikke åbning i begge ender, så man skal ind og vende på færgen. Når man så samtidig placerer en række stolper rundt i det store rum, så kan det godt blive noget knebent at komme rundt. På vej derover kørte vi ret tidligt om bord, så der havde vi ingen problemer - selv ikke da vi skulle helt ud i siden bag endnu en række stolper. Men da vi skulle hjem, løb vi ind i problemer. På billedet herover, kan man se lidt af problematikken. Busser og lastbiler bliver bakket ind og planen var egentligt at vi skulle have drejet rundt om stolpen i billedet inden bussen og den røde lastbil var kørt ind - men efter den grønne lastbil var bakket ind. Men med en række stolper til venstre for vores bil, den grønne lastbil og stolpen ved den røde lastbil, gjorde at det ikke var muligt at knække vogntoget rundt - i hvert fald ikke uden at ramme noget. Så vi endte med at få lov at holde her og så dreje rundt, da alle de store køretøjer havde forladt færgen i Ystad. Det gav dog noget sved på panden at skulle bakke tilbage, når man ikke KAN køre rundt.


Fordi vi kom tidligt om borde på vej over, så kunne vi også komme op og overvære den sidste læsning af færgen :D I perioder lader de to rækker biler køre ind af gangen - og ved aflæsning kan man opleve, at de allerede er påbegyndt læsningen inden man kører fra borde...

Vi havde på forhånd valgt at lægge os ind på Lyngholt FamilieCamping lidt uden for Allinge. Vi har før været på Bornholm i blæsevejr og tænkte, at hvis vi fik lidt stormvejr, så var det rart her i oktober at ligge lidt i læ.

Lyngholt Familie Camping ligger omringet af skov - noget vi siden blev ret glade for. Vi havde booket plads på forhånd og mødte ejeren, da vi ankom. Vi kunne bare køre ned og vælge en plads, så kunne vi altid lige droppe ind og sige, hvor vi havde lagt os. Receptionen har ikke fast åbningstid her uden for sæsonen, men da de sælger morgenbrød i den lille butik, kan man altid møde nogle om morgenen.


Vi havde jo hørt om, at det måske blev lidt blæsende et par dage efter, så vi besluttede os for at finde en plads, der lå i solen om eftermiddagen, men som også lå godt i læ. Og den beslutning blev vi rigtig glade for dagen efter - for det kom jo til at blæse en del.
Ugen før havde vi været på Ærø og havde der rigtig langt til toiletbygningen, så denne gang valgte vi en plads tæt på servicebygningen.


Servicebygningen rummer både toilleter, bade og køkken - samt vaskeri. Alting var fint og velholdt - vandet var fantastisk varmt, hvilket vi elsker, når vi skal vaske op. Eneste anke var, at der var MEGET koldt i toiletrummene. Det var ikke rart, når vi skulle i bad...
Pladsen har også en større række hytter til udlejning.


Der er naturligvis legeplads - med en lidt anderledes aktivitet - vi har i hvert fald aldrig før set en traktor nedgravet på en legeplads :D Der er også pool - men naturligvis var den tømt og lukket for i år.

Allinge

Pladsen ligger som sagt tæt på Allinge og i udkanten af Allinge ligger Madsebakke.

Madsebakke er kendt for sine helleristninger fra bronzealderen (1700-500 f.kr.). I dette område af Bornholm findes der flere områder med helleristninger, men det her felt er let at komme til. Det findes på en stor granitflade, som i øvrigt har store dybe skurestriber fra sidste istid. Isen kom glidende ned over Bornholm medbringende store sten. De store sten, der lå nederst i gletsjeren, blev presset ned og skurede simpelthen dybe render i granitten. Man kan se to tydelige skurestriber på billedet her til venstre.


Helleristningerne er desværre ikke alle lige tydelige - de har været malet op, men malingen er noget slidt. Her ses 14 skibe, skåltegn, fodspor og hjulkors. Skibene var det centrale motiv i den tids religion, da solskibet sikrede solens evige bevægelse hen over himlen.

Vi fortsatte ind til Allinge - her findes nemlig flere supermarkeder og der skulle lige stuves lidt mad i køleskabet ;) Men sådan en indkøbstur kan jo heldigvis fint kombineres med lidt sightseeing.
Allinge og nabobyen Sandvig er nærmest vokset sammen og var oprindeligt små fiskelejer grundlagt tilbage i middelalderen. Siden er de vokset betragteligt - primært pga Bornholms to dominerende erhverv: først stenbrydning og siden turismen.
Byen har en virkelig hyggelig havn, hvor vi tænker der er en god aktivitet om sommeren. Her er også en dejlig stor - og gratis - parkeringsplads.


Turen rundt i byen gik forbi byens gamle tekniske skole. Skolen blev indviet i 1895, er tegnet af den daværende rektor ved Rønne tekniske skole professor Mathias Bidstrup og bygget af den lokale bygmester August Kofoed. Bygningen er meget smuk med håndværkersymbolerne udført i keramik-relieffer. I dag huser bygningen det lokale bibliotek.
De gamle bindingsværkshuse er fra 1700- og 1800-tallet, da byen primært ernærede sig ved fiskeri og lidt landbrug.


Kirken menes at stamme fra 13-1400-tallet, hvor den blev opført som et ganske lille langhus. I middelalderen blev den udvidet mod vest, tårnet kom til i 1500-tallet, mens en større om- og tilbygning i 1890erne har givet kirken sit nuværende udseende. Den gang rev man et våbenhus ned, erstattede koret med to korsarme og forlængede kirken med et lavere og smallere kor.

Udenfor kirken står en bronzestatue fra 1983 skabt af billedhugger Arne Ranslet. Den hedder Metamorphose og skal ifølge kunstneren skildre forvandlingen fra menneske til engel.


Alteret er simpelt – et krucifiks fra 1800-tallet fungerer som alterbillede.
Prædikestolen er fra ca 1650 og består af 5 fag – de fire med statuer af de 4 evangelister, mens det femte viser Frederik IIIs monogram. Mellem de 5 fag findes 6 piller, der forestiller dyderne med deres symboler. Det fortælles, at prædikestolen slet ikke var bestemt til Allinge Kirke! Men da skibet, der transporterede det, strandede på Nordlandet, blev prædikestolen reddet i land og endte i Allinge Kirke.
Døbefonten er udført i den lokale Moseløkkegranit og er fra 1890.

Vejrturister


På dag to i vores ophold skete det så - vi fik en rigtigt stormvejr ind over øen. Vi var naturligvis nødt til at køre ud og se på det. Sådan et stormvejr kan jo være ganske fascinerende. Vi tog afsted om formiddagen - senere hørte vi, at det var endnu vildere om eftermiddagen. Men formiddagens vejr var nu ikke sådan at spøge med. De to billeder her over er fra Allinge havn. Det var her, stormvejret ramte hårdest... og kraften i vandet er så enorm, at havet flyttede og ødelagde en mole ude i vandet...

Herunder er det Gudhjem havn og Gudhjem Camping. På Gudhjem havn kom vandet op over p-pladsen og vi hørte at vandet senere flyttede rundt på bilerne, så de stødte ind i hinanden! Vi kiggede ind på Gudhjem Camping - her lå vi nemlig for nogle år siden. Og havde faktisk overvejet at vende tilbage, men lige denne dag var vi taknemmelige for, at vi valgte anderledes. Campingvognene stod nemlig og rokkede i blæsten og vi anså det som umuligt at have fortelt oppe. Og når vi er mere end 2 af sted i vores vogn, så er forteltet uundværligt.

Vel hjemme på campingpladsen prisede vi os lykkelige for vores lille hjørne - for vi mærkede ikke blæsten overhovedet. Vi kunne sidde og se ud mod skoven og se, hvor meget træerne stod og svajede, men vores telt stod nærmest helt stille.



Omkring Aakirkeby


En af vores ture gik til Aakirkeby for at se Aa Kirke. De første kirker på Bornholm blev lagt ude ved kysten – undtagen den vigtigste af dem: Aa Kirke. Kirken var Bornholms hovedkirke og lå, hvor vejene krydsede og tæt på, hvor landstinget blev samlet.
Kirken blev opført i sidste halvdel af 1100-tallet, men i etaper. De ældste dele er kor og apsis. Hvis man kigger på væggene på ydersiden, kan man se, hvordan stenene ligger i lag: nederst ligger de største sten, så kommen de mellemste og til sidst de mindste – og så starter det forfra: de største, de mellemste og de mindste. Hver gang man er begyndt med store sten, har man forhøjet stilladset…

Kirken er opført i lokale sten, hentet fra stenbrud tæt ved: lys, grønlig sandsten og mørk, rustbrun skifer i væggene, mens tårnet primært er opført i kalksten og våbenhuset i Nexø-sandsten.

Tårnet har oprindeligt været smallere, men blev allerede i romansk tid udvidet til sin nuværende størrelse: 13x11 meter i grundfladen og 22 meter højt. Tvillingetaget er formentlig fra 1500-tallet, da det ligner det, der lå på Manteltårnet på Hammershus. Tårnet er oprindeligt ikke opført til at huse kirkens klokker, men til opbevaring af tiendeskat og blev også unde Sose-forliset i 1678 brugt til ophold og pleje af de skibsbrudne.

I våbenhuset står en ligsten over den lybske høvedsmand (en kongelig høvedsmand varetog i middelalderen kronens gods i et len) Schweder Kettingk og hans to hustruer. På hver side står en runesten – den største lå i broen over Grødby Å indtil 1820, hvor den blev flyttet til kirken.


Da vi kom, var der gang i en gang babysalmesang på gulvet – derfor har vi ikke taget billeder af kirkerummet i helhed.

Alteret er udført i egetræ på Jacob Krembergs værksted i Lund i starten af 1600-tallet. Altertavlen er dateret 1600 og i de to store felter står nadverordene på dansk, mens yderfelterne har latinske tekster fra Johannes evangeliet.
Døbefonten er fra begyndelsen af 1200-tallet, udført i gotlandsk sandsten og er et af stenmesteren Sighrafs signerede hovedværker. I arkadefelterne på siden er der scener fra Jesu liv.

Prædikestolen er imponerende med stort indgangsparti, trappeopgang, galleri og selv stolen med rygpanel og lydhimmel. Selve prædikestolen bærer Christian IVs dronning Anne Catherine af Brandenburgs våben og er således lavet før hendes død i 1612. Indgangspartiet bærer Frederik IVs monogram og dermed fra perioden 1699-1730, hvor han regerede.


Lige vest for indgangsdøren i tårnet ses en helt særlig sten med runde cirkler. Det er Rosselia’er, der første gang blev beskrevet af den tyske geolog Dahmer i 1937.
Strukturerne kaldes også ichnofossiler og er spor efter fortidige dyr, der levede i sandstenen for næsten 500 mio år siden. Ichnos er græsk og betyder i øvrigt fodspor. Man ved ikke hvilket dyr, der har afsat sporet – måske en orm, en søanemone eller arthopoder, som er en form for leddyr.
I et hjørne af kirkegården står byens gamle bybrønd med sider af sandsten.


Vi fortsatte turen til Klintebakken og Strøby Sandstensbrud. Her kan man nemlig se de 3 bjergarter Gnejs, Nexøsandsten og Balkesandsten side ved side. Geologisk er gnejsen den ældste af de 3 og burde derfor ligge nederst i terrænet og Balkesandstenen, som er den yngste, ligge øverst. Men her ligger de lige modsat!

Men nu ligger Bornholm på kanten af et gammelt stift jordskorpeområde, som dækker det nordlige og østlige Europa. Området har mange gange været udsat for tryk sydfra og over tid er kanten knækket og en stor geologisk brudzone er opstået. Over 400 mio år har brudzonen flere gange bevæget sig, så en del af jordskorpen har hævet sig langs sprækkerne. Men Bornholm har ikke hævet sig lige meget – den nordlige del har hævet sig en del mere end den sydlige og østlige.

Da Nordbornholm hævede sig op, kom de yngre og blødere bjergarter op og er simpelthen blevet slidt væk gennem de næste mange millioner af år. I syd ligger de blødere stenarter derimod mere beskyttet og er ikke blevet udsat for samme slitage.

Lige her – hvor brudzonen er – har man altså 1700 mio gammel granit (herover på billedet til venstre i den højre side af renden) til den ene side og ca. 500 mio gammel Nexøsandsten til den anden side. Lidt længere nede af skråningen ses så den endnu yngre Balkesandsten.


Lidt længere nede ligger Strøby Stenbrud og da det blev forladt af stenhuggerne en gang i 1960’erne lå det hen som et enestående geologisk område. Her ses nemlig forstenede sandstrande med bølgeribber og forstenede vandmænd!

De forstenede sandstrande og vandmænd er over 550 mio år gamle og man kan undres over, hvordan bølgeribber i sand og bløde vandmænd overhovedet kan blive forsteninger.

Vandmanden og bøljeribberne er som sådan heller ikke forsteninger, men aftryk. Når vandmænd strander, vil de lave et rundt aftryk i det løse sand. Hvis vandmanden bliver liggende og tørrer ud, vil den skrumpe ind og lave en indre cirkelstruktur i aftrykket. Når vandmanden forsøger at slippe væk, vil den indtage sand i maven og når den derefter udtørrer, vil maven kollapse, så mavens indhold lægger sig i midten som en svag forhøjning.

Normalt vil vandet vaske aftrykket væk, lige som bølgeribberne vil flytte sig eller helt jævnes ud. Men for 550 mio. år siden var der en meget sparsom biologisk aktivitet og det mest almindelige liv var store encellede algemåtter, som bredte sig ud over alle overflader såvel i vandet som over vandet. Hvis aftrykket blev dækket af en sådan måtte, så kunne det efterfølgende være beskyttet mod storm og bølger. Snart efter ville en lag af sand derefter dække algemåtten og med tiden ville aftrykket derefter være begravet under flere lag af algemåtter og sand. Med tiden er der derefter sket det, at der er sket en sammenkitning af lagene, så de er blevet til sandsten og aftrykkene er blevet bevaret i den lagdelte sandsten.



Ringebakkerne, Vang granitbrud og Jons Kapel


Campingfatter havde anbefalet os at køre en tur ud i Ringebakkerne for at se på stenbrud. Ja, man kunne da også sagtens gå derud, men der var noget helt særligt ved at køre ind igennem dem. Så det skulle naturligvis prøves!

Ringebakkebruddene består af to store brud: Almeløkkebruddet og Vangbruddet og derudover et større antal små brud i området ud mod kysten.

Almeløkkebruddet er det første brud, som vi kommer ind i på turen. Her gør vi det første stop for at kigge nærmere på det. Almeløkkebruddet og Vangbruddet brød granit i over 100 år. Tilbage i 1896 lejede en stenhugger nogle arealer i området for at omdanne dem til Vang Stenhuggeri. Bruddene har gennem tiden leveret granit til f.eks. Københavns Rådhus (1898), Christiansborg (1907-1928), Storebæltsbroen (1980’erne) og til tyske floder (1990’erne).

Længere inde kommer vi ind i Vang Stenbrud. Hele området er i dag udlagt som rekreativt område og det bruges i dag især til vandreture, cykelsport og klatring. Her findes også en meget stor p-plads, hvor vi sætter bilen og fortsætter derefter turen til fods.

Vi startede med at gå ind mod Vang gennem skoven. Området rummer mange fine vandreruter, som er afmærkede og vi havde kigget på kortene og besluttet at gå ud til Jons Kapel, vende om og så gå op gennem Blåskinsdalen tilbage. En tur der absolut godt kan anbefales.


Efter lidt tid kom vi ned til Vang Vandmølle. På Bornholm har der eksisteret mange små vandmøller, for i gammel tid var mølleriet fri næring. Det betød, at langt de fleste gårde, der lå ved et vandløb, etablerede en mølle.
I dag eksisterer der kun to – hvor Vang er den ene. Vang Vandmølle er fra 1811 og blev brugt til at male korn. Den var i brug frem til 1905 og er i dag fredet.

Fra Vang Mølle fortsatte vi langs kysten af kyststien. Den snor sig både ud og ind og op og ned langs kysten, men er en helt vidunderlig vandresti. Indimellem er der kig ud over vandet og Vang Havn og kigger vi bagud får vi glimt at Hammershus i det fjerne.

Efter noget tid kommer vi frem til DGI-Broen, der går hen over en kunstigt skabt passage fra stenbruddet og ned til havnen. Broen er fra 2002 og erstattede en ældre bro fra 1980'erne.

Den blev opsat i forbindelse med, at DGI holdt Landsstævne på øen. Den er tegnet af Peter Bonnén, er lavet af store jernplader og har riste i bunden, så man kan kigge lige igennem den.


Sporet fulgte stadig vandet og snart kom vi ind i det område, der bliver kaldt Klondike. Her startede man med at bryde granit tilbage i 1890'erne. Dengang transporterede man granitten ned til Vang Havn på hestevognstrukne tipvogne på skinner, der var lagt helt ude langs med kysten.
I dag ses de gamle Stenbrud som vandfyldte oaser overalt i området.


Vores vandretur fortsatte af et fint spor - man skal lige være opmærksom på, at det jo er en natursti, så der undervejs er forhindringer som store sten, løse granitskærver og høje trin. Men sikke en udsigt over kysten vi havde på dele af turen.

Efter noget tid - vi taler timer ;) - nåede vi frem til Jons Kapel og belv enige om at tage turen ned. De første trapper vi mødte så jo ikke SÅ skræmmende ud... Men det gjorde de næste til gengæld! Men ned kom vi - og stod snart ved Jons Kapel.

Jons Kapel er egentlig en lille hule – også kaldet tør ovn af geologerne – i den fritstående klippe Jons Kirke. En tør ovn er opstået ved at vandet har banket ind mod klipperne og slået de blødeste dele af klippen i stykker.

Men hvem var Jon? Ifølge sagnet kom Jon til Bornholm for at kristne bornholmerne. Han bosatte sig i den grotte, der i dag kaldes Jons Kirken. Jon bød bornholmerne velkomne, når de kom for at hilse på ham og fortalte historier fra Bibelen. Med tiden blev de for mange til at være i grotten og man rykkede udenfor, hvor Jon prædike fra klippen.

Man skal ikke forvente en kæmpe grotte, når man går ned af alle trappetrinene for her er bare en meget lille hule, hvor der ikke er plads til meget mere end 2 personer af gangen.


Når man har trampet ned af næsten 200 trappetrin - ja så skal man også op igen. Og det er knap så sjovt. Vi tog lidt pauser undervejs for det er hårdt at klatre op.
Til gengæld fik vi så lige et sidste kig ned på klippen, der kaldes Jons Kirke...


Fra Jons Kapel fortsatte vi retur af samme sti, som vi havde fulgt ud til Jons Kapel. Et stykke tilbage vidste vi nemlig at stien ind gennem Blåskinsdalen gik fra.
Vi havde hørt meget om Blåskinsdalen, som er en sprækkedal skabt af frost, is og vand! En sprække i overfladen på granitten har gjort at vandet blev ledt af denne under den første del af isens afsmeltning for ca. 20000 år siden.

Frem til slutningen af 1900-tallet lå dalen hen som en lysåben skov, hvor de blå anemoner dækkede dalens bund om foråret.
I slutningen af 1990’erne bukkede de mange elmetræer under for elmesygen og herefter blev asketræerne angrebet af asktoptørre. I dag har alle elmetræerne og de fleste asketræer lagt sig på kryds og tværs i dalen, mens bøg, eg og fuglekirsebær stadig står tilbage. I skovbunden dominerer brombær og efeu og dalen er i dag en anden, end for 20 år siden. Ikke så velordnet – men mere rodet og kaotisk. Men også det har sin charme.

Vi fortsatte tilbage mod Vang Stenbrud og parkeringspladsen. Da vi havde gået gennem Blåskinsdalen endte vi oppe på en cykelrute, som gik lige ned mod bruddet.

Efter noget tid stod vi på kanten af det store Vang Stenbrud. Helt oppe på kanten. Nogle tættere på kanten end andre :D


Og heroppe fra var der en storslået udsigt ud over den indsø, som stenbrydderne har efterladt. Ude i søen står den klippe, der går under navnet Himalaya.
Og ude midt i det åbne står Nevadaklippen - eller det kaldes den i hvert fald. Hvorfor den står alene midt i det hele vides ikke - nogle mener at den ledte larmen fra knuseværket udenom Vang by - andre siger at den som led i en aftale om at bryde granit et andet sted, skulle blive stående.

I dag bruges den som klatrevæg og hvis man kigger godt efter på billederne herunder, så er der faktisk nogle på vej op på begge billeder... Og parkeringspladsen - ja den kan anes øverst til højre på billedet til venstre...


Da man i 1980'erne skulle levere granit til Storebæltsbroen, arbejdede man i døgndrift i stenbruddet og havde brug for en hurtig vej ud til udskibsningshavnen. På den tid kørte man granitten ud af bruddet og til Hasle Havn, da Vang havn var blevet for lille. Derfor brød man en passage gennem klippen ud mod havet, så man fik en direkte vej ned til Vang Pier. Ved samme lejlighed blev Vang Pier udbygget, så den kunne klare den store mængde granit.

Og over denne adgangsvej etablerede man en bro, så det stadig var muligt at følge kyststien. Det var den bro, vi havde krydset over først på dagen.

I dag er Vang Pier omlagt til fiskeri og har en lille beskyttet badelagune. Og så er der en fantastisk udsigt op mod Hammershus.



Almindingen

Vi skulle naturligvis også en tur ud gennem Almindingen - egentlig ville vi ud og finde et par bisoner, men det blev småregn og de gemte sig godt, så den plan blev opgivet. I stedet kørte vi forbi Ekkodalen og fik så fine tegn på, at efteråret var kommet.

Og så kom vi for at spise Genlyds-tartelet i Ekkodalshuset - bare en enkelt hver...

Her dumper man ikke bare lige ind, men bestiller pænt et bord. Ja altså, vi ringede så først samme morgen og var heldige, at der var kommet et afbud. Ellers anbefalede de at man bestilte bord 3 uger før!!! Men den slags langtidsplanlægning er vi altså ikke ret gode til - og da slet ikke i vores ferier :D

Tilbage til herligheden der består af en stor specialfremstillet tartelet og ca. 500 g. hjemmelavet fyld. Det er godt - rigtig godt. Og så må man sige at bunden er lagt...

Ovenpå denne store skønne sag, så måtte vi lige ud og røre os lidt og kørte derfor ind til Rytterknægten, der ligger midt inde i Almindingen.
Almindingen, som er den store skov midt på øen, blev efter sidste istid stille og roligt til skov. Sidst i 1800-tallet forsvandt skoven dog mere og mere, fordi den blev fældet og brugt til tømmer og brænde og der voksede ikke nye træer op, fordi husdyrene åd de friske skud.
Christian VII, der ejede området og brugte det til jagt, beordrede at skoven igen skulle rejses og den opgave blev givet til sekondløjtnant Hans Rømer, der havde lært lidt om skovdrift. Almindingen var den gang på ca. 600 ha, hvor størstedelen var hede og lyng og en mindre del var en slags skov med avnbøg og forkrøblede egetræer, der ikke kunne bruges til at bygge med.
Hans Rømer indhegnede Almindingen med et 10 km langt stengærde, anlagde veje, gravede grøfter og plantede skov. Og da Rømer døde, fortsatte andre med at plante skov, så Almindingen i dag er på ca. 3800 ha.

Rytterknægten er navnet på det højeste punkt på Bornholm og befinder sig inde midt i Almindingen. Selve punktet ligger 162 moh og bliver således vores højeste top i 2020 - der ellers efter planen skulle have budt på Alpetoppe på op mod 3000 moh ;)

Den sidste del af navnet – knægt – er et gammelt bornholmsk ord for varde. Den gang her ikke var skov og området var dækket af lyng og hede, byggede man varder, så man havde noget at tage bestik af, når man skulle krydse det dengang store åbne område.
På toppen af Rytterknægten byggede man i 1856 et granittårn ved navn Kongemindet til minde om Frederik VII og Grevinde Danners besøg 5 år tidligere. Granittårnet blev tegnet af arkitekt Gottlieb Bindesbøll og blev 13 meter højt. Små 40 år senere var Rømers skov vokset sig så stor, at den tog det meste af udsigten fra tårnet og man tilføjede derfor i 1899 den 9 meter høje ståltop, så man kan komme op i 184 moh. Ståltoppen blev i øvrigt tegnet af Bindesbøll søn…

Vores maver kunne godt klare en lidt længere tur, så vi tog en gåtur ud til Lilleborg. Lilleborg erstattede midt i 1100-tallet Gamleborg som kongens tilholdssted på Bornholm. På dette tidspunkt havde kongen måtte afgive en større del af Bornholm til Ærkebiskoppen i Lund, som havde bosat sig på Hammershus.
Men bare 100 år siden angreb ærkebiskoppens håndlangere borgen og nedbrændte den. Siden har den ligget som en ruin på den 16 meter høje klippeknold i Borgesø. Et lille kuriosum på historien er, at indtil ruinen blev fredet i 1821, hentede Hans Rømer rigtig mange sten fra ruinen og brugte dem som vejfyld på de nye veje, som han anlagde i Almindingen.



Hammershus

Vi besluttede os for at vandre til Hammershus. Fra campingpladsen er der ikke SÅ langt ud til Slotslyngstien, som går hele vejen op til Hammershus, men når man gerne vil se sig om og samtidig geocache lidt – ja så bliver turen altså lidt længere :D

Slotslyngen er et stort område syd for Hammershus. Størstedelen er dækket af vildsom, afvekslende og frodig skov med småsøer og klipper. Men i den sydlige ende er området åbent og tilgroet med lyng mellem klipperne. Lyngen havde stadig et lilla skær over sig, men hvor ville vi gerne have set området for nogle måneder siden, da det stod i fuldt flor!


Hammershus ligger nordpå, men vi valgte først at gå mod syd og ned mod Finnens Top og Finneløkken. Navnet Finnen stammer formentlig fra starten af 1700-tallet, hvor området var ejet af Mads Pedersen Finne. Finnens top er med sine 81 moh områdets højeste top.

Da vi nåede Pissebækken vendte vi snuderne nordpå og fortsatte op mod Hammershus.
Efter noget tid kom vi forbi Mulekleven. Mulekleven er det navnet på den – eller retter de – kløfter, hvor mulen yngler. Mulekleven er således Bornholms største fuglefjeld og ud over mulen yngler også alken, mågerne, allikerne, klippeduerne og vandrefalken her. Mule er i øvrigt det bornholmske navn for alk.

Oppe i den nordligste ende af området kort før vi kom helt op til Hammershus, kom vi til et stykke skov med forkrøblede træer. Tidligere blev hele området anvendt som græsning for kvæg, får og heste og de mangestammede træer her i området vidner om, hvordan dyrene tidligere har gnavet toppene af træerne.

Men til sidst nåede vi helt op til Hammershus. Vores sti endte nede på stranden, så vi måtte klatre lidt for at komme op til ruinen, der ligger på en nærmest utilnærmelig klippeknold 70 moh.
Borgen blev bygget omkring år 1300 af kirken – formentlig var bygherren ærkebiskop Jens Grand fra Lund.

Lige fra starten var den en vigtig brik i de mange fejder mellem kirken og kongemagten. Den skiftede hænder flere gange – den har tilhørt kongen, kirken, tyske købmænd og svenske hænder. Ud over at rumme de skiftende borgherres husholdninger og soldater, så rummede Hammershus også domsbygning og fængsel og den blev brugt til opbevaring af skatter.

I 1743 blev Hammershus opgivet og herefter forfaldt borgen og den endte med at blive et sted, hvor alle kunne hente byggematerialer. Borgen blev fredet i 1822, men var allerede da en ruin.
I øjeblikket er man i gang med at udskifte cementfugerne fra en restaurering fra omkring år 1900. Problemet med cementfugerne er, at cementen holder på vandet og når det fryser om vinteren, så udvider det sig og fugerne sprænges. I stedet bliver de nu udskiftet med kalkmørtel, som tillader vandet i at fjerne sig, så det ikke ødelægger fugerne i frostvejr.


Dette store restaureringsarbejde kan lade sig gøre takket være en stor donation på 111 mio kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Sammen med udskiftningen af fugerne, er donationen også blevet brugt til at bygge et besøgscenter, der er bygget ind i det nærliggende landskab.

Inde rummer bygningen et lille informationsområde om Hammershus og dens historie og derudover er der en cafe.



Dueodde og Nexø

Vi måtte også en tur forbi Dueodde. Helles mor fortalte, at hun aldrig havde været der, så selvom vi jo kan få klitter og sand billigere ved at køre til Vesterhavet, så tog vi nu alligevel lige turen helt ud på stranden ved Dueodde.

Dueodde strand er kendt for sit fine – meget fine – hvide sand. Ja sandet er så fint, at det har været brugt til timeglas. Stranden strækker sig over flere kilometer, men vi valgte at parkere på Fyrvej på sydspidsen af øen. Herfra er der en 500 m lang trærampe ud til vandet – noget der gør det meget nemmere at komme over det løse sand og som beskytter området mod slid fra de mange fødder, der går her hvert år.

På vej ud til Dueodde, siger Helles mor pludselig: der var da noget med et kirketårn og Fandens Hat her et sted på Bornholm. Hmm – ind til siden med bilen og gang i Mr. Google, der hurtigt fandt frem til Bodils Kirke. Så på vej retur fra Dueodde, måtte vi naturligvis lige forbi den kirke! For Fandens Hat og et kirketårn – det lød spændende!

Fremme ved kirken spottede vi med det samme hatten. I virkeligheden er det en rund kampesten – man ved ikke hvorfor den sidder der, men den ligner virkelig en hat. Og naturligvis er der opstået en legende om hatten – ja faktisk er der to versioner i omløb: Enten smed djævelen sin hat efter kirken, da han blev gal over al det ringeri med kirkeklokkerne eller også forfulgte Fanden en præst en sen aften. Men præsten nåede hen til kirken og Fanden smed derfor sin hat efter ham, men han sigtede ikke så godt, da han ramte kirketårnet.

Selve kirken var desværre aflåst, så vi kunne ikke komme ind og se de to døbefonte, prædikestolen fra ca. 1600 og runestenene i våbenhuset. Til gengæld bemærkede vi, at det i hvert fald ikke skulle være manglende mulighed for at tøjre sin hest, der gjorde, at man blev hjemme fra kirke. Aldrig har vi set så mange tøjrings-ringe i en kirkemur før!


Vi lagde også vejen forbi Nexø Kirke – som desværre også grundet Corona’en var aflåst. Det var rigtig ærgerligt, for Helle havde læst at at den i forbindelse med en renovering blev udsmykket med ikke mindre end 27 motiver fra Bibelen – alle udført af kunstneren Bodil Kaalund.
Nu måtte vi nøjes med et kig udefra – og også her skiller den sig lidt ud med sit bindingsværkstårn og små tilbygninger.

Med et sidste kig på Hammershus er det farvel til Bornholm for denne gang. Vi kommer tilbage - det er helt sikkert! Hvis altså både vi, bilen og campingvognen overlever at køre om bord på færgen ;)

Attraktioner og kilder:
Madsebakke, Allingeinfoskilte på stedet
Allinge bywww.bornholm.info
Teknisk Skole, Allingewww.kulturarvbornholm.dk
Allinge Kirkeinfoskilte på stedet
Aa Kirkewww.aakerpedersker.dk
Rosselia, Aa Kirkewww.367ture.dk
Klintebakkenwww.367ture.dk
Strøby Stenbrudwww.367ture.dk
Ringebakkernewww.visualbornholm.com
Vang Stenbrudwww.bornholm.info
Jons Kapelwww.367ture.dk
Blåskinsdalenwww.367ture.dk
Ekkodalshusetwww.ekkodalshuset.dk
Almindingenwww.naturstyrelsen.dk
Rytterknægtenwww.bornholm.info
Kongemindetwww.367ture.dk
Lilleborgwww.367ture.com
Slotslyngenwww.naturstyrelsen.dk
Hammershuswww.naturstyrelsen.dk
Bodils Kirkewww.explorebornholm.dk
Nexø Kirkewww.nexokirke.dk