www.RoseFrederiksen.dk

CampOne Assens Strand

Vi har facetimet en del med Emilie på knap 3 år, mens vi var på sommerferie og hver gang har hun klaget over, at hun ikke var med i 'vores' campingvogn. Aftalen blev derfor, at vi skulle tage hende, lillebror og mor med på weekend. Vi var enige om, at det ikke handlede om at køre langt væk, men bare om at campere, så valget faldt på CampOne Assens Strand. En plads som vi ikke har besøgt før, men flere gange har gået forbi.


Det var jo stadig højsæson, så vi havde denne gang valgt at booke en plads. Det var dog ikke nødvendigt, men heldigt nok, så havde de anbragt os lige ved siden af legepladsen, så Emilie kunne selv gå over og hoppe. Legepladsen trænger virkelig til en kærlig hånd, men den står i stampe lige som alt andet her på pladsen.


Der kører nemlig pt en retssag omkring ejerforholdene. For efter CampOne købte pladsen af Assens Kommune er der opstået en voldsom uenighed om salget og nu vil kommunen så købe pladsen tilbage. Vi er ikke nok inde i sagen til at tale for og imod, men faktum er, at fordi CampOne ikke ved, om de får lov at beholde pladsen, så bliver den også kun nødtørftigt passet. Og det kan selvfølgelig ses på standen af bygningerne, legepladsen mm. Men der bliver gjort rent og hoppepuden fungerer og så havde vi ikke rigtig behov for mere.
Der er kun en servicebygning på pladsen og den ligger i den ene side, så der kan godt blive langt for et toiletbesøg.


Pladsen råder også over en række gamle hytter, som de gerne så udskiftet. Men også det ligger og venter, sammen med en stor og ret spændende udvidelse af pladsen.
Vi kan godt forstå, at CampOne har købt pladsen, for den ligger helt fantastisk ved stranden, marinaen og i gåafstand fra byen. Og selvom stranden ikke er småbørnsvenlig, da der er sten langt ud og sandet er blandet med sten, så er der en badebro til de lidt større børn og voksne.


Hvis man krydser hen over stranden, havner man oppe ved marinaen. Her er der lidt butikker og et hyggeligt miljø.


yderst ude i marinaen kom vi forbi denne gamle propel. Den stammer fra et Lancaster Mk-I fly, der blev nedskudt den 16. maj 1944 i forbindelse med det udlagde miner i Kielerbugten. Alle 7 besætningsmedlemmer omkom. Propellen blev bjerget i 2000 af en lokal fisker syd for Lyø.
Næsten helt ude i enden af molen står det lille fyr. inde på havnen står et andet fyr og et 3. gammelt fyr står endnu længere inde.


Og sådan en havn kan bruges til mange ting - en af dem er helt klart krabbefiskeri. Vores foretrukne udstyr er en stålsvamp - sådan en strikket en til gryder - bundet i enden af en snor. Og ikke andet. Krabberne ELSKER svampene og så handler det kun om, at få dem med hele vejen op i spanden.



Assens


Assens Marina er en af de større på Fyn med hele 600 bådpladser. Langs den inderste ende er der blevet nyanlagt en vej med seperat fortov og seperat cykelsti ind til byen. Det betyder, at man trygt og sikkert kan gå op til SuperBrugsen ca. 10 minutters gang fra campingpladsen. Lægger man 5 minutter mere til, så står man oppe i bymidten.

Assens er fuld af gmale fabriksbygninger, der har skiftet anvendelse. Herover er det den gamle sukkerfabrik, der i dag er huser Arena Assens og Rådhuset. Mellem de to ligger byrummet Pulsen, som tilbyder lokale og turister at få pulsen op med et hav af gratis idrætstilbud.


Oppe i byen fandt vi hurtigt hen til Assens Kirke. Vi er meget betagede af kirkens 8-kantede tårn og måtte naturligvis ind og se resten.
Den nuværende kirke stod færdig i 1488, men inden da, havde her været en kirke i mange år. Den er den 2. største kirke på Fyn - kun overgået af Skt. Knuds Kirke i Odense.

Kirken er utrolig lys og venlig og meget høj, når man står inde. Kirkebænkene ser ud som om de har stået her i århundrede, men de er fra 2007. Dem har man i den grad været heldige med.


Altertavlen er fra 1620 - men selve alterbilledet er fra 1828 og malet af Jes Bundsen.
Prædikestolen er fra 1670 og billederne på dem viser Jesu lidelseshistorie. Her finder vi også 9 af de 12 disciple - man mener de sidste 3 har været på trappen op til prædikestolen.

Kirken rummer både ny og gemmel kunst - og meget spændende kunst. Korsstelen til venstre herover er fra 1999 og opsat i kirken i 2014. Den er lavet af egetræ og er skabt af Carl henning Aarsøe.
Englen i midten er af marmor og er fra 1883. Den er lavet af bysbarnet billedhugger J. A. Jerichau.
Og Fugl Fønix - den forgyldte fugl til højre, som samtidig ligner et kors, er skabt af J. A. Jerichaus oldebarn billedkunstneren Jan Holger Jerichau. Den er fra 1989, men først opsat i kirken i 2018.


På den ene væg i siden fandt vi denne gamle mindetavle efter Felbereder Mads Sørensen fra omkring 1763. Mindetavlen er udført som et riffelmaleri - det vil sige, at selve billedet viser to forskellige scener, alt efter hvilken side, man betragter det fra. Her er det set fra venstre korsfæstelsen og fra højre opstandelsen. Vi har set andre malerier af denne type, men de er altid lidt sjove at finde.


Tilbage ude i solskinet var der flere fine skulpturer at kigge på rundt om i byens gader. Herover 'Dreng med Firben' af billedkunstner Svend Rahtsack og opsat i 1938. Samme år blev statuen af højskolemanden og venstrpolitikeren Klaus Berntsen opsat.


Oppe i byen finder vi også Peter Willemoes' fødested: Willemoesgården. Og nede på havnen støder vi på ham i fuld figur. Søhelten blev født i Assens i 1783 og døde bare 24 år gammel i 1808 i søslaget om Sjællands Odde. Inden da havde han deltaget i en række slag - f.eks Slaget på Reden og været i russisk tjeneste.
Det lille hvide hus bag Willemoes er det såkaldte kogehus. Det blev opført i 1824 for at undgå åben ild på skibene. Sådan en ild kunne hurtigt brede sig fra skib til skib.

Bågø

Bågø er en lille ø på 6,23 km2 beliggende lidt over 30 minutters færgetur fra Assens. Vi har aldrig før besøgt øen, så det måtte vi naturligvis nu vi havde muligheden.

Færgen ligger til i havnen på øens sydlige del. Her finder vi også øens fyrtårn. Det er bare 8 meter højt og opført i 1816. Det er ikke længere i brug og ejes af en privatmand.
Ved havnen ligger også øens 'købmand' som sælger alt fra souvenir, kartoffelmospulver og batterier i løs vægt til fadøl og frosne pommesfrites. Det er også her, at øens nok bedste strand ligger. Det er i hvert fald her, at der bades...


Midt på øen kommer vi forbi den lille russisk-ortodokse kirke. Kirken blev indviet i 2014 og er oprettet af den rusiske-ortodokse nonne Amvrosija. Oprindelig kom hun til Danmark for at lave et russisk-ortodoks kloster på Hesbjerg Slot ved Odense, men da ejeren der døde, flyttede hun til Bågø og oprettede klosteret på øen i 2012.


Lidt længere henne af vejen i den anden ende af Bågø By fandt vi så Bågø Kirke. Kirken blev opført i 1861 - indtil da sejlede man ind til Assens til bryllup, begravelse, dåb og altergang. Ellers var det for besværligt for de ca. 200 personer at komme i kirke.


kirkeskibet er en kopi af linjeskibet Fredericus Quartus, som i 1697 var Nordens største orlogsskib. Vi var vildt imponerede over antallet af kanoner.


Ellers er øen fuld af smukke landskaber på sådan en solrig og varm sommerdag.


Bågø by består mest af alt af en lang gennemgående vej, hvor ud til gårde og huse lå. Søgård fandt vi dog lidt ude ved siden - og som det ses, så har der tidligere været en ret voldsom stormflod på øen.


Campingpladsen på Bågø ligger nede ved havnen. Her er både telte og campingvogne. Servicebygningen ligger på selve havnen en hundrede meter væk. Og hvis man vil have campingvognen med, så skal man lige være forberedt på, at man enten bakker af eller på færgen. Og at lave træf med flere campingvogne på øen skal forberedes godt - for der kan ikke være mange vogne om bord på færgen af gangen. To personbiler og en lastbil - så er færgen fyldt...