www.RoseFrederiksen.dk

Tversted 2009

Vinterferien 2009 blev holdt i et sommerhus i Tversted tæt ved Hirtshals. Huset, som vi igen havde lejet gennem Novasol, havde en 15 m2 pool (som blev brugt MANGE gange i løbet af ugen!) og var udstyret med soveplads til 10.
Vejret artede sig pænt - det sneede de fleste dage, men ikke mere end at vi syntes, det var hyggeligt! Desværre var det jo så også overskyet og gråt det meste af tiden, hvilket billederne også viser. Temperaturerne holdt sig til den kolde side, men det havde vi forberedt os på med skiundertøj og varme handsker.

Området, som huset lå i, er et stort åbent sommerhusområde ud til Tannisbugt. Fra ’vores’ hus var der ifølge kataloget 700 m til stranden. Det skal nok passe, men det gik meget op og ned i klitterne, så det føltes meget længere!

Stranden er en meget bred sandstand og man kan køre ned på stranden inde i Tversted, hvilket er praktisk, hvis man ikke er så godt gående.

Flere steder i området viser 'badesti-skiltene' af små, smalle stier ned til vandet, så man kan sagtens finde en ny hver gang!

Vi gik rigtig mange lufteture med hundene i klitterne og fulgte flere gange Flodbækken ud til havet og en anden sti tilbage. Turen langs Flodbækken var rigtig smuk med gangbroer og lav 'kratbevoksning'.

En rigtig dejlig tur for såvel mennesker som hunde. Smilla var i hvert fald rigtig vild med at løbe op og ned...

En af vores udflugter gik til Skagen, hvor vi først kørte en tur ud til Grenen.
Grenen er den nordligste del af Skagens Odde, som er en af verdens største odder. Den er vokset med ca. 1 km. i længden i løbet af de sidste 100 år. Som følge af strømforholdene skifter Grenen form og udseende fra dag til dag og peger skiftevis mod nordøst, øst eller sydøst.
Vi var i øvrigt heldige, fordi Sandormen havde valgt ikke at holde vinterferie i uge 7 og 8, så den fik vi også prøvet en tur med. Sandormen førte første gang i 40’erne og var meget primitiv. I dag er forholdene bedre for såvel passagerer som for chaufføren.

Kilder: www.kalliope.org og www.naturturist.dk og www.skagensmuseum.dk

Ude ved Grenen findes også Drachmanns grav. Drachmann er nok mest kendt som digter, men var uddannet marinemaler. Hen blev født i 1846 og døde i 1908. Drachmann opholdt sig meget i Skagen og i 1903 indrettede han sig med sin 3. hustru Soffi i Villa Pax, som siden blev omdannet til museum. Han er f.eks. forfatter til Midsommervisen (som stammer fra Eventyrspillet Der var engang, som havde premiere på Det kgl. Teater i 1887 med musik af Lange-Müller) og Maj-visen (Se, det summer af sol over engen).

Efter turen til Grenen lagde vi vejen forbi Skagens Museum – det er her, at en række af de kendte Skagensmaleres billeder er udstillet.

Efter at have holdt udstilling skiftende steder i Skagen, blev den den nye museumsbygning indviet i 1928. Dengang havde museet ca. 325 værker – mange var skænket af kunstnerne. Siden er der opført flere tilbygninger og museet har i dag ca. 1800 kunstværker. I løbet af 1880’erne blev Skagen et mødested for unge kunstnere, hvis foretrukne motiver var fiskerne – deres arbejde og hjem, naturen og Skagens museum kunstnernes eget festlige liv.

Blandt kunstnerne var Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer og Holger Drachmann.

Vi vælger her at vise et par af billederne: Det ene er Roser fra 1893, malet af P. S. Krøyer. Billedet forestiller hans hustru Marie Krøyer og hans hund Rap i haven ved Madam Bendsens hus i Vesterby. Billedet er et af Krøyers mesterværker.
Det andet billede er 'Sankthansblus på Skagen strand' fra 1906 – som også er malet af P. S. Krøyer.

Billedet viser en række kunstnere og borgere, som der kan sættes navn på og en række anonyme fiskerkoner og børn. Her ses bl.a. borgmester Otto Schwartz, forfatter Alba Schwartz, Michael Ancher, Anna Ancher, postmester B.A. Schröder, fru Schröder, Holger Drachmann, Soffi Drachmann, den svenske komponist Hugo Alfvén, Marie Krøyer, kæmner J.F. Brodersen, redningsformand P.K. Nielsen (styrer bålet), Laurits Tuxen og Frederikke Tuxen.

Kilde: www.skagensmuseum.dk

På vej retur fra Skagen lagde vi vejen forbi den tilsandede kirke.
Kirken hed oprindeligt Sct. Laurentii kirke og er formentlig opført i slutningen af 1300-tallet. Sandflugten nåede kirken i slutningen af 1700-tallet og i starten gravede menigheden sig ind, når der skulle være gudstjeneste, men i 1795 blev kirken nedlagt.

I dag står kun tårnet tilbage, mens pæle i terrænet angiver, hvor kirkeskibet og sakristiet lå og faskiner i terrænet markerer, hvor kirkegårdsmuren lå. Af det gamle inventar er kun to lysestager tilbage. De befinder sig i dag på den nye kirkes alter.
Laurentius (år ca. 230-258) er i øvrigt skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var skatmester og en af syv diakoner i Rom og det fortælles, at han efter Pave Sixtus II’s henrettelse, fordelte kirkens skatter til de fattige. Da dette var imod kejser Valerian I’s befaling, blev han stegt langsomt på en rist.

Kilde: www.skagenguide.dk og www.skagen.net

En anden dag besøgte vi Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Her findes en række mindre akvarier, et område med sæler og et oceanarium, som er Nordeuropas største akvarium med hele 4,5 mio. liter vand. Alle fyldt med fisk og andre havdyr fra Nordsøen.

Oceanariet er uden sammenligning stedets højdepunkt – alene med sin størrelse. Og størrelsen gør det muligt at vise hele stimer af fisk – utrolig flot! Det måler 22x33 m og er 8 m dybt. Glasvæggene er 41 cm tykke…

Og den fisk, der tiltrækker sig størst opmærksomhed i oceanariet er klumpfisken – der er to (Anton og Andrea) og de er pænt store – selvom de kan blive meget større! Helt op til ca. 3 m lange.
En klumpfisk er en underlig fisk – den har ingen hale af betydning og så svømmer den ved hjælp af de to lange finner, som bevæges til hver side, samtidig med at de skråtstilles. Resultatet bliver, at de kommer til at virke lidt lige som en skibsskrue.

Hvis man timer sit besøg, så kan man se fiskene i oceanariet blive fodret af en dykker og se hvordan klumpfisken suger sin mad til sig. Den får i øvrigt gelatine og muslinger – ude i naturen ville den fortrinsvis leve af vandmænd.

Kilde: www.nordsoenoceanarium.dk

Nær sommerhuset findes Tversted Klit- plantage med Tversted søerne. Plantagen blev påbegyndt i 1858 og har nu et areal på 775 hektar.
Selve Tversted Søerne, som ligger i den nordlige del af plantage meget tæt på havet, blev kunstigt dannet i årene 1948-1952 ved at opdæmme bækløbet "Hvarrebæk".
Søerne er et yndet tilholdssted for gråænder, blishøns og rørhøns og lige ved søerne finder man på toppen af Hvarrebakken et udkigstårn, hvorfra der er en flot udsigt ud over hele plantagen – men ikke over havet, da træerne til den side er for høje.

Vi tog turen fra Tverstedsøerne og hjem til sommerhuset langs vandet, for så fik hundene en god lang gåtur! Og de unge mennesker fik sig en glidetur, for store dele af stranden var frosset til med et fint lag is.